poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Placki z piersi z kurczaka

Dania z kurczaka nie zawsze muszą wyglądać i smakować tak samo. Placki są alternatywą dla powtarzalnych w smaku i wyglądzie dań. Można do nich dodać oprócz mięsa dowolne warzywa. Kombinacji i wariacji na ich temat jest mnóstwo.
Jakiś czas temu robiłam TE placki. Bardzo wszystkim smakowały i nie raz robiłam je z dostępnymi w lodówce warzywami. Teraz proponuję nieco inne ale równie smaczne placuszki.



Składniki:
* pierś z kurczaka
* 15 dkg sera żółtego
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki mąki
* 1 jajo
* zioła prowansalskie
* przyprawa gyros
* olej do smażenia

Pierś płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do gyrosa (lub inną podobną). Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajo, mąkę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mięso i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Smażymy z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.




4 komentarze:

  1. znam kurczakowe placuszki, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię placki z kurczaka, rzeczywiście pyszne i expresowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po co majonez??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez jest do smaku, do "związania" i uzyskania odpowiedniej konsystencji.

      Usuń